Pikantna zupa kukurydziana Składniki:3/4 litra rosołu
1 puszka kukurydzy (285g)
1 mały por
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1-2 strąki czerwonej papryczki chili (lub innej ostrej np. pepperoni)
puszka pomidorów bez skóry (lub 2 świeże)
1/2 szklanki śmietany
1-2 łyżeczki cukru
kilka gałązek świeżej bazylii (może być suszona, najlepsza Kamis:))
sól, pieprz
Przyrządzanie:1.Por umyć, pokroić w krążki. Masło rozgrzać w rondlu, dodać por, przeszklić, oprószyć mąką Po chwili zalać rosołem, dodać osączona kukurydzę (ale jak jest to bounduelle to ja daje bez osączania) i gotować na niezbyt dużym ogniu 10 minut.
2. Chili umyć, oczyścić z pestek, drobno pokroić. Pomidory pokroić (jeśli są to świeże pomidory, należy je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki)
3.Pomidory i chili dodać do zupy i gotować jeszcze 5 minut. Zupę zaprawić śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Listki bazyli umyć, pokroić, dodać do zupy tuż przed podaniem.
SMACZNEGO!!najlepsza jest ze śmietną mazurską 18% ma takie łaty na opakowaniu:) (gęsta musi być śmietana)
Jak się nie lubi ostrych potraw to z przepisu wyrzucamy paprykę
Aha do tej zupy kukurydzianej można dodać piersi kurczaka ja podsmażam je trochę pokrojone w kostkę, bo tak wiadomo,że zupa bez mięsa nie jest jakoś szczególnie kaloryczna... Jadłam ją też z makaronem, trzeba by było jeszcze wypróbować jak smakuje z ryżem i ziemniakami, czy moze jakimiś kluskami:) Opcji jest dużo
Ale polecam, naprawdę pyszna